Povodne spôsobili na cestách PSK škodu za vyše 187 miliónov Sk

07.06.2006 Prešov

Prešov 7. júna (TASR) - Povodne počas prvého júnového víkendu spôsobili na cestách v správe Prešovského samosprávneho kraja (PSK) predbežné škody za vyše 187...
Prešov 7. júna (TASR) - Povodne počas prvého júnového víkendu spôsobili na cestách v správe Prešovského samosprávneho kraja (PSK) predbežné škody za vyše 187 miliónov Sk. Informoval o tom dnes na stretnutí s novinármi riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák.

Jediným neprejazdným úsekom na cestách druhej a tretej triedy v kraji zostáva asi kilometrové spojenie medzi obcami Drienov a Lemešany v okrese Prešov. Veľká voda z Torysy tu poškodila priepusty slúžiace na vyrovnávanie hladiny rieky pri diaľnici spájajúcej Prešov s Košicami. Neprejazdnosť potrvá podľa Kozáka do dvoch mesiacov. Ani jedna z oboch obcí však nie je a nebola odrezaná od sveta, dá sa do nich dostať z viacerých iných smerov.
Kozáka potešilo, že sa podarilo veľmi rýchlo vyriešiť spadnuté premostenie vo vozovke z Prešova do Ruskej Novej Vsi vďaka pomoci armády v podobe osadenia pontónového mostu. Kritickejšia situácia je okolo mosta v obci Ihľany v okrese Kežmarok. Má podmyté základy a opory, premávka je po ňom len v polovičnom profile a sanácia si vyžiada náklady do štyroch miliónov Sk. Dvojnásobne vyššie náklady si vyžiada riešenie podobného problému s mostom v obci Veľká Lesná.
Pri povodniach za roky 2001 až 2006 vznikli na cestách v správe PSK škody za vyše 508 miliónov Sk, z nich za približne 411 miliónov Sk nie sú odstránené. Kozák upozornil, že legislatíva je proti SÚC PSK, pretože cestný zákon hovorí - správca má zabezpečiť zjazdnosť ciest. SÚC PSK má však napr. tohoročný rozpočet v objeme 415 miliónov Sk, v ktorom sú aj náklady na mzdy a odvody za 728 zamestnancov. Ako Kozák dodal, vytvára to minimálny manévrovací priestor. Jediné, čo štát bezo zvyšku uhradil, sú náklady na záchranné a zabezpečovacie práce. Tie za spomínané roky činili objem necelých 10 miliónov Sk, nie sú však v ňom započítané tie, ktoré vykonali pri júnovej povodni.
SÚC PSK má poistené cesty vo svojej správe len proti škodám z dopravnej premávky na nich. Proti povodniam cesty poistené nie sú a ako Kozák dodal, ani jedna poisťovňa s tým zatiaľ nesúhlasila.
Podľa dnešných spresnených informácií z Krajského úradu životného prostredia v Prešove bol 4. júna vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v 136 mestách a obciach kraja. Prvotná informácia bola o 115 mestách a obciach. K dnešnej 9. hodine stav ohrozenia už neplatil v 49 mestách a obciach.
 

Vyberte región

mark